Rejseråd

ALMINDELIGE REJSERÅD:

MAD
Ukogt mad eller ikke nylavede retter som salater, pålæg, dressinger, upasteuriserede mælkeprodukter, skaldyr, buffetmad, rå grønsager, gadehandlermad eller frugt man ikke selv har skrællet bør undgås. Følg rådet: “cook it, boil it, peel it or forget it!”. Tilberedt mad skal være gennemkogt eller gennemstegt og bør spises umiddelbart efter det er lavet. Undgå forurening fra overflader, køkkenredskaber, vand og insekter.

VAND
Hovedregelen er, at man ikke drikker det lokale vand fra hanen. Flaskevand med forseglet låg, helst med brus i, er det sikreste. Vand der bringes til kogning er også sikkert. Te og kaffe på kogende vand er sikkert. Kaffe fra en kaffemaskine er ofte ikke varmt nok. Isterninger frarådes idet de oftest er lavet på lokalt vand. Upasteuriseret mælk skal koges, før det kan drikkes.
Svømning i fersk vand (søer, åer, floder, bække, vandløb) eller barfodet gang i rismarker og vandpytter i mange tropiske områder indebærer en risiko for smitte med schistosomiasis (sneglefeber).

UNDGÅ DEHYDRERING
I varme og fugtige områder er det vigtig at vedligeholde en god væskebalance. Tørst er, især hos ældre og små børn, en dårlig indikator for et eventuelt væskeunderskud.. Hovedregelen er at man skal drikke rigeligt, således at urinen er lys. Undgå alkohol i dagtimerne. Ved høj temperatur, høj fugtighed og direkte sollys er risikoen for dehydrering størst.

REJSEDIARRÉ: Tal med lægen.

SOLEN
Beskyttelse mod solens ultraviolette stråler er væsentlig for alle hudtyper, men især for dem med hvid hud. Medbring hat, solbriller (polaroid) og solfaktorpræparater (mindst faktor 20). Ophold dig i skyggen når solen er kraftigst mellem 11:00 og 15:00. Hvis du er blevet forbrændt, så undgå direkte sollys i nogle dage indtil rødmen er væk.

MYG
Beskyttelse mod myggestik er særlig vigtig i malariaområder. Man må huske at mange sygdomme kan overføres med blodsugende insekter (malaria, japansk hjernebetændelse, Dengue feber etc.). Der anbefales at tildække kroppen med løsthængende bomuldstøj (lange ærmer og ben), når man er i områder med notorisk mange myg. Dette gælder specielt når det begynder at blive mørkt (malariamyggen stikker kun fra skumring til solopgang). Nogle myg stikker også om dagen (dengue feber myggen).

Myggebalsam, indeholdende DEET (N,N-diethyl-m-toluamid) i en koncentration på 20-50%, påsmøres hver 3.-4. time dag og aften til voksne. Myggebalsam indeholdende DEET kan ikke købes i Danmark. Alle undersøgelser viser at Autan (picardin), der kan købes på apoteket i Danmark er lige så godt som DEET.

Man bør sove under myggenet hver nat. Disse kan blandt andet købes hos Spejder-Sport og flere andre steder i Danmark. Tøjet og myggenet kan imprægneres med myggespray indeholdende permetrin, ligesom også soveværelset kan sprøjtes med denne før sengetid. Endelig er det vigtigt, at man tager sin malariamedicin som ordineret af lægen.

VANDRETURE
Man bør investere i gode vandrestøvle eller sko for at undgå vabler, sår og andre problemer fødderne kan løbe ind i under en vandretur. Man bør undgå at gå barfodet på sandet, idet det kan resultere i infektion med sandfluer eller orme.

SEX
I mange turistområder er der høj risiko for HIV infektion og andre seksuelt overførte sygdomme (hepatitis B, gonoré, syfilis, chlamydia og ulcus molle). Undgå tilfældig sex og praktiser altid sikker sex dvs. med kondom.

ULYKKER
Trafikulykker, vold, drukneulykker, sportsskader mm, optræder ofte helt uventede på rejser. Ulykker er årsag til ca. 25% af alle dødsfald blandt rejsende. Husk rejseforsikring, og undersøg om forsikringen dækker din rejse og de aktiviteter, du skal deltage i. Dit almindelige gule sygesikringsbevis dækker ikke i udlandet. Det blå sygesikringsbevis skal medbringes ved rejser i EU. Dykning med flasker er ofte ikke dækket af almindelig rejseforsikringer. Vær forsigtig i trafikken, specielt hvis du kører på motorcykel. Brug din sunde fornuft.

Husk at alkohol reducerer både sanser og evnen til at bruge den sunde fornuft.

Læs evt. mere på:

ssi.dk

rejseogsundhed.dk